Wereldwaterdag 2024

Wereldwaterdag 2024

Vandaag is het Wereldwaterdag

Op 22 maart, een datum die door de Verenigde Naties is aangewezen als World Water Day, staat de wereld stil bij het belang van zoetwater en bij de toenemende uitdagingen over de beschikbaarheid ervan. De eerste World Water Day was in 1992 en sindsdien is deze dag bedoeld om wereldwijd het bewustzijn over water en de daaraan gerelateerde problematiek te vergroten. Elk jaar wordt er een specifiek thema gekozen om licht te werpen op een waterprobleem. In Nederland hebben meerdere partijen dit initiatief omarmd, door jaarlijks rond 22 maart evenementen te organiseren die gericht zijn op samenwerking, kennisdeling en innovatieve ontwikkelingshulp met water als centraal thema.

Wereldwaterdag en het belang van schoon en veilig drinkwater

Ondanks de grote hoeveelheid water op aarde, is slechts 3% daarvan zoetwater. Van die 3% is maar 0,5% direct beschikbaar als drinkwater. Nu de wereldbevolking richting de 8 miljard gaat, wordt de toegang tot schoon drinkwater een steeds grotere uitdaging. Klimaatverandering, vervuiling en niet-duurzaam watergebruik maken dit probleem alleen maar groter. Dit is uiteraard niet zonder gevolgen voor onze ecosystemen, gemeenschappen en wilde dieren wereldwijd.

Waterverbruik in Nederland

Een gemiddelde inwoner van Nederland gebruikt elke dag zo’n 129 liter water (bron CBS, rapport uit 2022). Daarvan zijn twee huishoudelijke activiteiten die het meeste water verbruiken: het gebruik van de douche en het toilet. Bij het douchen wordt dagelijks gemiddeld 46,2 liter drinkwater per persoon wordt gebruikt en voor het toiletgebruik is dit aantal 30,2 liter. Deze twee activiteiten zijn samen goed voor ruim 60% van het totale dagelijkse waterverbruik.

Om het watergebruik tijdens het douchen te verminderen, zijn reeds diverse initiatieven genomen, zoals campagnes die mensen aanmoedigen om de douchetijd te beperken tot de lengte van hun favoriete liedje (een idee van waterbedrijf Dunea). Voor het toiletgebruik is de dual flush techniek een bekende waterbesparende oplossing. Bij een dual flush systeem kan er gekozen worden uit een grote spoeling of een kleine.Wereldwaterdag 2024

Wat kan jij doen op Wereldwaterdag?

Iedereen kan een belangrijke rol hebben op Wereldwaterdag. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) geeft de volgende tips:

  • Was regelmatig je handen om de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen.
  • Verspil geen water en draai de kraan dicht als je deze niet gebruikt.
  • Maak je omgeving bewust van het beschermen van de waterkwaliteit en -beschikbaarheid.Deel op social media wat water voor jou betekent. Je kan hierbij de volgende hashtag(s) gebruiken: #Wereldwaterdag #Wereldwaterdag2024 #WorldWaterDay #WorldWaterDay2024

Kies ook voor een waterfilter

Door te kiezen voor een waterfilter neem je een goede stap naar een gezondere en duurzamere wereld. Dit heeft bijvoorbeeld impact op:

  • Gezondheid: een goed waterfiltersysteem verwijdert ongewenste verontreinigingen uit kraanwater zoals microplastics, PFAS, zware metalen (lood) en bacteriën.
  • Milieu: door te kiezen voor gefilterd water in plaats van flessenwater help je mee in het verminderen van plastic afval.
  • Duurzaamheid: Waterfilters bevorderen een verantwoordelijk gebruik van onze waterbronnen door minder verspilling en het terugdringen van wegwerpplastics.

Doe ook mee voor een gezondere en duurzamere wereld

Iedere inspanning, hoe klein ook, draagt bij aan de gezamenlijke strijd tegen de watercrisis. Door te kiezen voor een waterfilter neem je een belangrijke stap naar een gezondere en duurzamere wereld.

Samen kunnen we een impact maken op de wereldwijde watercrisis en schoon, veilig water garanderen voor toekomstige generaties.

Bekijk nu de British Berkefeld RVS waterfiltersystemen van Mounteau!

Fijn dat je deelt:

De waardering van mounteau.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 7 reviews.