Microplastics-in-Drinking-Water

Microplastics in water: Een onzichtbare bedreiging voor gezondheid en milieu

Microplastics in water

In ons dagelijks leven zijn we omringd met plastic. Van de verpakking van ons eten tot de flessen waar we uit drinken, plastic is overal. Het nieuws focust vaak op vervuiling van het milieu door plastic. We kennen allemaal de schokkende beelden van vervuilde stranden of oceanen. Maar wist je dat plastic ook voorkomt in de vorm van microplastics in water? Dit blog gaat in op wat microplastics zijn, hoe ze in ons water komen, de risico’s die ze vormen voor onze gezondheid en het milieu, en wat we kunnen doen om deze risico’s te verminderen.

Wat zijn microplastics?
Microplastics zijn plastic deeltjes die kleiner zijn dan 5 mm. Ze kunnen ontstaan wanneer grotere stukken plastic afbreken in kleinere deeltjes of wanneer microbeads, die vaak in schoonheids- en gezondheidsproducten worden gebruikt, in het water terechtkomen. Deze deeltjes worden gevonden in drinkwater, oceanen, zoetwatergebieden en zelfs in poolgebieden.

Hoe komen microplastics in water?
De voornaamste bronnen van microplastics zijn cosmetica, schoonmaakmiddelen, en het wassen van synthetische kleding. Daarnaast breken grotere stukken plastic afval, zoals plastic flessen en verpakkingen, in kleinere deeltjes die uiteindelijk in het water belanden. Deze deeltjes kunnen door waterwegen reizen en zo in verschillende ecosystemen terechtkomen, waaronder onze drinkwatervoorziening.

Microplastics in drinkwaterMicroplastics-in-Water
Hoewel veel mensen aannemen dat hun kraanwater vrij is van deze verontreinigingen, is dit vaak niet het geval. De mate waarin microplastics in drinkwater voorkomen, hangt af van de concentratie in de ruwe watertoevoer en de zuiveringsmethoden die worden gebruikt in waterzuiveringsinstallaties. Deze installaties zijn niet volledig effectief in het verwijderen van microplastics, waarbij de verwijderingsefficiëntie tussen de 70% en 82% ligt.

Zijn plastic waterflessen een veilige optie?
Veel mensen kiezen voor drinkwater uit de supermarkt in de veronderstelling dat het veiliger is dan Nederlands kraanwater. Echter, onderzoek toont aan dat gebotteld water hogere niveaus van microplastics kan bevatten dan kraanwater. Dit roept vragen op over de veiligheid van gebotteld water en de aanwezigheid van microplastics daarin.

Gezondheidsrisico’s
De aanwezigheid van microplastics in drinkwater heeft geleid tot bezorgdheid over mogelijke gezondheidsrisico’s. Hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie aangeeft dat de risico’s van microplastics in drinkwater momenteel laag zijn, benadrukt zij de noodzaak van meer onderzoek naar de aanwezigheid, impact en bronnen van microplastics in de watercyclus.

Impact op het milieu
Microplastics vormen niet alleen een risico voor onze gezondheid, maar ook voor het milieu. Ze kunnen schadelijk zijn voor zeeleven en andere dieren die in waterrijke gebieden leven. Deze deeltjes kunnen zich ophopen in de voedselketen, wat gevolgen heeft voor zowel dieren als mensen.

Hoe kunnen we blootstelling verminderen?
Eén manier om blootstelling aan microplastics te verminderen, is door gebruik te maken van geavanceerde waterfilters, zoals bijvoorbeeld een British Berkefeld waterfiltersysteem. Deze waterfilters kunnen microplastics effectiever verwijderen dan standaard zuiveringsmethoden en bieden een veiliger alternatief dan gebotteld water. Daarnaast is het verminderen van het gebruik van plastic producten en het kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven een belangrijke stap naar een gezondere en duurzamere toekomst. Het gefilterde water drink je daarom het beste uit een glas, want alles wat van platic is kan alsnog je drinkwater vervuilen.

Samenvattend: Microplastics vormen een onzichtbare bedreiging voor zowel onze gezondheid als het milieu. Door bewust te zijn van de bronnen en risico’s, kunnen we stappen ondernemen om onze blootstelling te verminderen en bij te dragen aan een schoner en gezonder milieu. Samen kunnen we een verschil maken in de strijd tegen plasticvervuiling.

Ben jij ook bewust van de impact van microplastics op onze wereld? Deel dit blog en help mee aan een schonere toekomst!

De gebruikte bronnen in dit artikel:

  1. Doulton Water Filters Limited:
  2. NOAA’s National Ocean Service:
  1. Earth.Org:
  2. Wereldgezondheidsorganisatie (WHO):

Fijn dat je deelt:

De waardering van mounteau.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 7 reviews.