Water inschenken, maar flessenwater vormt een gezondheidsrisico

Flessenwater vormt een gezondheidsrisico door plastic deeltjes

Flessenwater vormt een gezondheidsrisico blijkt uit onderzoek

Over de hele wereld wordt water gedronken uit plastic flessen, mede vanwege het imago dat het schoon en gezond zou zijn. Een studie gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) heeft bevestigd wat we al wisten, namelijk dat er plasticdeeltjes in flessenwater zitten. Maar het heeft ook nog een andere realiteit aan het licht gebracht: het aantal plasticdeeltjes is vermoedelijk veel meer dan verwacht!

Wat is er nieuw aan het onderzoek naar plastic in flessenwater?

Onderzoekers aan de Columbia University en Rutgers University hebben alarmerende niveaus van plasticverontreiniging in drinkwater in plastic flessen ontdekt. De analyse, waarbij gebruik gemaakt is van monsters van populaire merken, onthulde dat één liter tussen de 110.000 en 400.000 plasticdeeltjes kan bevatten. De meerderheid van deze plasticdeeltjes bestaat uit nanoplastics. Deze hoeveelheden zijn beduidend hoger dan eerdere schattingen en suggereren een veel groter probleem dan aanvankelijk gedacht, waardoor duidelijk wordt: flessenwater vormt een gezondheidsrisico.

De verschillen tussen microplastics en nanoplastics

Microplastics zijn grotere deeltjes, maar nog altijd kleiner dan 5 mm. Nanoplastics daarentegen meten minder dan één micron (een miljoenste van een meter). Om een idee te geven: een mensenhaar is gemiddeld 70 micron in diameter. Nanoplastics kunnen, vanwege hun minuscule grootte, potentieel makkelijker in het menselijk lichaam doordringen. Deze kleine deeltjes kunnen ongehinderd organen bereiken en mogelijk een schadelijke effect hebben.

Bronnen van plastic in flessenwater

Een groot deel van de plasticverontreiniging lijkt afkomstig van de flessen zelf. Maar ook van de productieprocessen, zoals waterzuivering met omgekeerde osmose, een techniek die door veel bottelaars wordt gebruikt.Flessenwater vormt een gezondheidsrisico

De gezondheidsrisico’s van plasticdeeltjes

Nanoplastics zijn deeltjes, zo klein dat ze door het spijsverteringsstelsel en de longen kunnen gaan, direct in de bloedbaan kunnen komen en van daaruit de organen, met name de lever, hersenen en het hart kunnen bereiken, en zelfs de placenta kunnen passeren. Sommige studies hebben al schadelijke effecten aangetoond, bijvoorbeeld op het voortplantingssysteem.

Flessenwater vormt een gezondheidsrisico en heeft impact op het milieu

De productie van plastic flessen draagt bij aan vervuiling en zet druk op afvalbeheersystemen omdat toch nog veel plastic flessen eindigen als afval. Veel van deze plastic flessen worden niet gerecycled en eindigen in het milieu, waar ze bijdragen aan de toenemende vervuiling van oceanen en waterwegen. Gelukkig worden er steeds meer flessen gerecycled, zoals plastic PET-flessen. Deze zijn milieuvriendelijker dan flessen zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat bijna 100% van de flessen weer ingeleverd wordt en er zo dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt. Blijft staan dat alle plastic flessen ook verpakt en vervoerd moeten worden om bereikbaar te zijn voor de consument en dat dit belastend is voor het milieu.

Alternatieven voor drinkwater in plastic flessen

Gezien de zorgen rond flessenwater is het niet gek dat consumenten naar alternatieven kijken, zoals water uit de kraan. Kraanwater is in veel gevallen een veiliger, goedkoper en milieuvriendelijker alternatief. Veel gemeenten leveren drinkwater van hoge kwaliteit dat onder strenge regelgeving valt. Kraanwater bevat over het algemeen minder microplastics en nanoplastics en is daarmee een veiliger en goedkoper alternatief. Bovendien kan het gebruik van gecertificeerde waterfilters de kwaliteit van kraanwater verder verbeteren, waardoor het nagenoeg vrij is van plasticdeeltjes en andere verontreinigingen.

Conclusie flessenwater vormt een gezondheidsrisico

De bevindingen rond de aanwezigheid van plasticdeeltjes in flessenwater benadrukken de noodzaak voor consumenten om kritisch na te denken over hun keuzes op het gebied van waterconsumptie. Door over te stappen op duurzamere opties zoals kraanwater, kunnen we niet alleen onze gezondheid beter beschermen, maar ook bijdragen aan een vermindering van de milieu-impact van plastic afval. Het kiezen voor kraanwater, en dan vooral in combinatie met een waterfilter, lijkt een logische stap richting een duurzamere toekomst. Zeker gezien het feit dat een goed waterfilter nog veel meer veel voorkomende verontreinigen verwijderd uit het water, zoals zware metalen, PFAS, medicijnresten, hormonen, pesticiden en bacteriën.

 

Fijn dat je deelt:

De waardering van mounteau.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 7 reviews.