Drinkwater in Frankrijk

Drinkwater in Frankrijk, wel of niet kraanwater drinken?

Hoe is het drinkwater in Frankrijk?

Kun je veilig water uit de kraan drinken in Frankrijk?

Frankrijk, een favoriete vakantiebestemming van Nederlanders

Frankrijk is nog steeds het populairste vakantieland van Nederlanders. Ieder jaar gaan miljoenen mensen naar Frankrijk op vakantie. Dat is niet zo gek, want Frankrijk is uitstekend met de auto bereikbaar, heeft een heerlijk klimaat, fantastisch eten en drinken, veel bezienswaardigheden, mooie oude steden, pittoreske dorpen en natuurlijk een prachtige natuur.

Kraanwater drinken op vakantie

In Nederland zijn we gewend ons water direct uit de kraan te drinken. Op vakantie kan dit soms net even anders zijn. Niet in elk land is het gewoon dat er schoon water uit de kraan komt. In sommige landen kan je er zelfs behoorlijk ziek van worden. Toch is water drinken belangrijk, zeker in warme of tropische landen. Je blijft gehydrateerd en daardoor gezond en fit.

Kraanwater in Frankrijk

Volgens de ANWB is het drinkwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan er veilig water uit de kraan worden gedronken. In vrijwel heel Frankrijk is een goede watervoorziening en wordt het water net zo goed gezuiverd als in Nederland.

Chloor in het kraanwater

In een groot deel van Frankrijk wordt, net als in veel andere landen, wel wat chloor toegevoegd aan het leidingwater. Het chloorgehalte verschilt per gebied, maar blijft onder de wettelijke normen en het kraanwater kan in principe geen kwaad voor je gezondheid. Dit is een veelgebruikte methode om het water te zuiveren van bacteriën en andere micro-organismen. Chloor werkt namelijk goed tegen de meeste vervuiling. Je vindt dit chloorachtige water met name in grotere steden in laaggelegen gebieden.

Hoewel de toegevoegde hoeveelheden chloor klein zijn en bedoeld om het water veilig te drinken, kan het de smaak van het water beïnvloeden. Het kraanwater smaakt in Frankrijk anders dan we in Nederland gewend zijn, wat soms als onaangenaam ervaren wordt.

E. colibacterie in drinkwater

In het verleden was het zo dat sommige kleinere waterbronnen in Frankrijk vervuild konden zijn met de E. coli-bacterie. De Escherichia coli (E. coli) bacterie, beter bekend als de ‘poepbacterie’ kan maag- en darmklachten kan veroorzaken. Tegenwoordig is de waterkwaliteit in Frankrijk verbeterd, maar het is nog steeds aan te raden om alert te zijn.

Op plekken zoals bij een openbare kraan of op campings staan soms waarschuwingsbordjes die aangeven of het water drinkbaar is. Staat er ‘eau potable’ dan is het water drinkbaar en ‘eau non potable’ betekent dat het niet drinkbaar is. Als er niets wordt aangegeven en je twijfelt, dan kun je het ook altijd aan lokale bewoners vragen.Drinkwater in Frankrijk

Flessenwater als alternatief

Veel toeristen kiezen ervoor om water uit plastic flessen te drinken tijdens hun vakantie in Frankrijk. Al kleven hier ook wel enige nadelen aan. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat in flessenwater veel microplastics zit, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Daarnaast is het kopen van flessenwater niet zo milieuvriendelijk vanwege het plastic afval.

Kies je voor flessenwater, koop dit in Frankrijk dan alleen in officiële winkels en niet op lokale markten, waar de flessen soms hergebruikt en nagevuld worden zonder de juiste sanitaire procedures.

Kraanwater koken

Een andere methode om drinkwater in Frankrijk geschikt voor consumptie te maken, is door het te koken. Koken doodt alle micro-organismen, waardoor het water veilig wordt om te drinken. Dit is een goede optie wanneer je toegang hebt tot een keuken. Tijdens het reizen of kamperen is het niet altijd praktisch om water te koken, vooral als je geen kookgerei bij de hand hebt.

Waterfilter mee op vakantie

Een goed waterfilter, zoals van British Berkefeld, verwijdert onder meer bacteriën, zware metalen, medicijnresten, chloor en microplastics uit drinkwater. De British Berkefeld zijn zwaartekracht waterfilters en hebben geen stroom nodig. Onze waterfilters zijn daarom uitstekend te gebruiken tijdens de vakantie, bijvoorbeeld op de camping maar ook in het appartement of hotel. Aangekomen op de plaats van bestemming, vul je simpelweg het bovenste deel met kraanwater en door de zwaartekracht stroomt het water door de filters. Daarna tap je eenvoudig zuiver en schoon drinkwater in Frankrijk tijdens je vakantie.

 

 

 

 

 

 

Fijn dat je deelt:

De waardering van mounteau.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 7 reviews.